• Technológie & Dizajn
  • 27.8.2018
  • 6362 pozretí

Ako sa žije v STEIN2? Inšpirujte sa novými prezentačnými bytmi

Ako sa žije v STEIN2? Inšpirujte sa novými prezentačnými bytmi
Ako sa žije v STEIN2? Inšpirujte sa novými prezentačnými bytmi

Chodby budovy stále voňajú novotou, no spoza troch zamknutých dverí je už cítiť teplo domova. Prezentačné byty, ktoré stále čakajú na svojich majiteľov (dajú sa totiž aj kúpiť), sme si boli pozrieť s architektom ateliéru Salpietra & Gajdos Architects/SAGA, Andrejom Gajdošom, partnerom zákazníckej online služby YIT PLUS. Prezradil nám, ako pristupoval k zariaďovaniu každého z nich. Jeho nápadmi sa môžete inšpirovať aj vy.

Loft ambiciózneho manažéra

Dvojizbový prezentačný byt architekt poňal chlapsky. Chcel vytvoriť príjemný, funkčný priestor bez divokých farieb, s odkazom na pivovar STEIN, ktorý tu kedysi stál. „Snažil som sa navodiť dojem loftu, domova, prestavaného zo starých priemyselných priestorov. Jeho celková dispozícia, betónové prvky, sivé farby či tapeta s motívmi stierky a tehly mu dodávajú urbánny nádych,“hovorí architekt.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Na začiatku obhliadky vstupujeme do úzkej chodby. Nepôsobí však stiesnene. Je to vďaka veľkému zrkadlu v ráme s betónovým vzorom, ktoré udrie do očí ako prvé. „Opticky predlžuje priestor, no je tiež funkčné a praktické,“ vysvetľuje Andrej Gajdoš. Aj výber farieb, použitých vo vstupnej miestnosti, napríklad sivá taburetka na sedenie, napovedajú o celkovom charaktere bytu.  Vzbudzuje rešpekt bez zbytočnej okázalosti.

Z chodby vstupujeme do otvoreného priestoru, ktorý je kombináciou kuchyne, jedálne a obývačky. „Tým, že je byt malý, poňal som ho ako jednu veľkú miestnosť. Oddelil som iba vstupnú časť, a to blokom, ktorý pôsobí ako veľká legová kocka,“ vysvetľuje architekt. Deliaca zostava je zároveň praktickým úložným miestom.

Loft presvetľuje veľké okno, ktoré tvorí celú jednu stenu. Prechádzame do obývačkovej časti, kde chladné materiály a sivé odtiene bytu zútulňuje žlté kreslo či vankúše. „Vybral som veselú, optimistickú farbu, ktorá ale príliš nebije do očí a hodí sa aj k mužovi,“ vraví Andrej Gajdoš. Interiér zjemňujú tiež medené závesy či drevené prvky.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Skutočná výnimočnosť loftu sa ale skrýva v detailoch. „Zo spleti káblov v jedálni som napríklad vytvoril umelecký doplnok – siluetu mesta, ktorá prechádza do stropného osvetlenia“ hovorí Andrej Gajdoš.

Prechádzame do kuchyne v tvare U, vďaka čomu je tiež čiastočne opticky oddelená od zvyšku priestoru. Je tu rozumne využitý každý centimeter a nájdete  v nej veľa úložného priestoru aj dostatok miesta na linke.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Spálňa, jediná samostatná miestnosť v byte, pôsobí ako svet, vystrihnutý z románu Scotta Fitzgeralda Veľký Gatsby. Čierne steny dopĺňa hranatý zlatý vzor v Art Deco štýle. Je tam už cítiť aj dotyk ženskej ruky. „Izbu sme ladili tak, aby sa v mužskom byte cítilo príjemne aj nežné pohlavie. Opäť sme stavili na detaily –tvoria ich jemné zlaté kovové prvky napríklad na osvetlení, ktoré priestor otepľujú či komoda, zároveň slúžiaca aj ako kozmetický stolík s menším zrkadlom,“ prezrádza architekt.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Aj kúpeľňa je zariadená neutrálne – základom sú biele, krémové a béžové obklady a dostatok úložných priestorov nad práčkou, toaletou, zrkadlom či umývadlom.

 

Pôdorys dvojizbového apartmánu:

Miesto pre veľkú rodinu

Štvorizbový byt na prvom poschodí sa podľa Andreja Gajdoša najviac hodí pre rodinu s viacerými deťmi. Tomu zodpovedá aj jeho zariadenie. „Mojou víziou bolo, aby pôsobil elegantne, no pritom pohodlne. Bledé drevo a svetlejšie zemité odtiene byt ladia do škandinávskeho štýlu,“ vysvetľuje architekt.

Už pri vstupe nás prekvapí nadštandardne priestranná hala. Po celej jej dĺžke sa tiahne šatníková zostava zo zrkadlovou časťou. Nepôsobí ale prázdne ani neosobne. „Chodba by nemala byť iba miestom, kde odhodíte topánky. Je prvým kontaktom s bytom. Celý ho drží pohromade ako nosná konštrukcia, pretože sa z nej, ako je dnes trendom, vchádza do každej ďalšej miestnosti,“ vysvetľuje Andrej Gajdoš. Priestor však nie je len o emóciách, ale aj o praktických riešeniach: „Doplnili sme ho jednoduchým umeleckým prvkom, obrazom nad širokou, modrozelenou taburetkou. Nevisí tam len na ozdobu, dômyselne skrýva to, čo v byte nikto nepotrebuje vidieť – merače a rozvody,“ dodáva architekt.

Zdroj: YIT Slovakia

 

O tom, že má byt naozaj štedré rozmery (štvorizbové byty v projekte STEIN2 majú cez 90 metrov štvorcových), svedčí miestnosť, ktorá v sebe spája tri účely. Slúži ako obývačka, jedáleň a kuchyňa a napriek tomu je tu na všetko dosť miesta. Vďaka veľkému oknu nechýba ani dostatok denného svetla. „Jednoduché vzory, tvary a jemné farby napomáhajú relaxu a odpočinku, najmä v obývacej časti, kde sivý gauč, béžový koberec a biely stolík dopĺňajú pastelovo ružové detaily,“ vysvetľuje Andrej Gajdoš.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Jedálenský stôl je tak trochu neštandardný. Namiesto obyčajných kuchynských stoličiek na jednej strane stojí mäkká, pohodlná gaučová lavica so vzorovanými vankúšmi. Oprieť sa môžete o linku. Kuchyňa sa totiž nachádza hneď vedľa. Je dlhá, priestranná, v tvare písmena U. „Horné skrinky siahajú až po strop, aby som využil priestor na výšku. Ich podsvietenie poskytuje dostatok svetla pri varení,“ hovorí Andrej Gajdoš.

V byte nechýba ani detská izba, ladená do biela, v kombinácii s pastelovou ružovou. Na prvý pohľad sa hodí k mladému dievčaťu, no vymeňte farebné detaily a môžete tam nasťahovať aj chlapca.

Ako v jedinej miestnosti tu nenájdete závesy, architekt sa rozhodol pre rímske rolety. Posteľ je vyrobená na mieru tak, aby bola čo najviac multifunkčná. „Dookola ju lemuje čalúnenie, ktoré z nej robí tiež neformálne sedenie na oddych a zabudované poličky poskytujú úložný priestor,“ vysvetľuje architekt.

Dostatok miesta na odkladanie vecí nechýba ani písaciemu stolu, ktorý dopĺňa praktická magnetická tabuľa.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Spálňa pre rodičov je už trochu iná. „Chceli sme, aby v sebe mala nádych elegancie, sivá a antracitová farba jej dodávajú vážnosť a atmosféru luxusu. Z bytu však nevyčnieva, stále si uchováva tradičný prírodný nádych, typický pre ostatné priestory,“ opisuje architekt. Dojem z miestnosti zjemňuje nenápadný prvok – lampa, pripomínajúca oblak. Zaujímavé sú asymetrické nočné stolíky – jeden klasický a druhý riešený ako nízka komoda so zásuvkami. Nechýba ani veľké zrkadlo.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Jedným z hesiel bytu je aj praktickosť, preto tam nájdete vlastný homeoffice. Tento názov je dokonale výstižný. Pracovňa síce pôsobí kancelárskym dojmom, ale detaily ako jemné pastelové odtiene a rastliny pripomínajú, že hneď za dverami je domov. „Inšpiratívnu atmosféru dodáva zaujímavý detail – stropná lampa v štýle stolového svietidla. A keď do rodiny pribudne ešte jedno dieťa, priestor sa môže zmeniť na ďalšiu izbu,“ hovorí architekt.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Veľkou výhodou bytu sú dve kúpeľne. „V menšej je sprchový kút, v druhej, väčšej, nájdete vaňu,“ hovorí Andrej Gajdoš.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Zdroj: YIT Slovakia

 

Pôdorys štvorizbového bytu:

Palác ambicióznej dvojice

Pri vstupe do posledného prezentačného bytu sa ocitáme v 30. rokoch minulého storočia. Trojizbové kráľovstvo zdobia tradičné prvky Art Deco štýlu. „Do priestorov sme sa snažili nenápadne vniesť historické prvky, ktoré však zároveň ladia s myšlienkou bytu – s moderným luxusom. Napríklad masívne zrkadlo s ťažkým kovovým rámom zlatej farby či kombinácie tradičných a moderných vzorov na tapetách stien.“ Celý priestor chodby tvorí tmavé orechové drevo a dopĺňa ho tmavomodrý zamatový gauč, čo pôsobí až kráľovským dojmom.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Ako pri ostatných bytoch, aj tu je kuchyňa, jedáleň a obývačka jednou obrovskou miestnosťou. Umývadlo je z čierneho kameňa, moderný gauč, skombinovaný s medeným stolíkom, dodávajú miestu „vintage“ atmosféru. Na hodvábnych olivových závesoch dominuje retro motív s malými bielymi štvorčekovými vzormi. Čo na pohľad pôsobí ako nespojiteľný mix prvkov, spolu dokonale hrá. Stenu zdobí tapeta, pôsobiaca takmer umeleckým dojmom. Miešajú sa na nej geometrické tvary s motívmi kvetov.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Spálňa je výrazne menšia, no využíva svoj priestor naplno. „Namiesto obrazov sme použili tri zrkadlá, ktoré opticky zväčšujú priestor. Aj tu slúži ako umelecký prvok tapeta, kombinujúca moderné a klasické prvky,“ hovorí Andrej Gajdoš. Nad posteľou je vyvýšený priestor s podsvietením, ktorý sa hodí aj ako polička, napríklad na knihy. Hodvábne záclony podčiarkujú dojem luxusu.

Zdroj: YIT Slovakia

 

V takomto byte nesmie chýbať ani hosťovská izba – jej tmavé odtiene oživuje žltá farba. Rozkladacia posteľ šetrí miesto a zároveň poskytuje priestor pre dvoch ľudí. Môže slúžiť pre návštevy, aj ako izba pre dieťa. Nájdete tu totiž aj písací stôl s nočnou lampou či poličkami a priestrannú skriňu.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Kúpeľňa a toaleta sú oddelené, ladené do tmavých farieb. Praktické vybavenie, napríklad kôš, je šikovne skryté pod úložnými skrinkami. „Jednak kvôli šetreniu priestoru, ale aj preto, aby nenarúšali dojem luxusu, ktorý som sa aj tu snažil vytvoriť,“ vysvetľuje Andrej Gajdoš.

Zdroj: YIT Slovakia

 

Pôdorys trojizbového bytu: