• Susedský život
  • 26.4.2018
  • 1328 pozretí

Ako sa býva v Dúbravke – návšteva v rezidencii TAMMI

Ako sa býva v Dúbravke – návšteva v rezidencii TAMMI
Ako sa býva v Dúbravke – návšteva v rezidencii TAMMI

Andrea Ulahelová a Michal Mojcher sa so synom Matyaskom nasťahovali do rezidencie TAMMI začiatkom minulého roka. Posledné úpravy v byte urobili iba nedávno. Ich domov však vyžaruje hrejivú rodinnú atmosféru, akoby tam bývali roky.

„Návštevy sme tu mali skôr, ako nábytok,“ spomína so smiechom Andrea, kým nás usádza k jedálenskému stolu. „Bolo tu sedem detí, ktoré boli veľmi živé, lietali hore-dolu… vtedy sme si povedali, že ak tu prežijeme toto, tak už asi všetko.“ A to sa zatiaľ plní. Minulý rok v byte prvýkrát postavili vianočný stromček, steny zdobia Matyaskove kresby zo škôlky a zo susedov, ktorých stretávajú na ihrisku, sa postupne stávajú priatelia.

Verní Dúbravčania

Rodina pôvodne bývala iba o niekoľko ulíc ďalej. Keď sa Michal s Andreou rozhodli presťahovať, o novostavbe neuvažovali. TAMMI im odporučili priatelia, ktorí bývajú v prvej etape. „Jednotka“ sa vypredala skôr, ako sa Andrea s Michalom rozhodli, ich byt je preto súčasťou druhej etapy. „Uvedomili sme si, že cena novostavby a starého bytu je porovnateľná, a tak sme si nakoniec vybrali TAMMI. Bolo to týždeň pred tým, ako sa mali uzavrieť požiadavky klientov na zmeny v bytoch, stihli sme to len tak tak,“ vysvetľuje Michal, kým popíjame čaj.

Všetko bolo hotové načas

Väčšiu izbu rozdelili, rozšírili kuchynskú linku, zúžili dvere. Partneri priznávajú, že museli stihnúť dosť úprav v krátkom čase. Veľmi preto ocenili spôsob komunikácie a pozornosť, ktorú im zástupcovia YIT venovali. „Starostlivosť, ktorú sme dostali, bola nadštandardná. Osobne sme komunikovali so  stavbyvedúcim a tiež s pani z oddelenia starostlivosti o zákazníkov. Keď sme mali nejaký problém, všetko sa spisovalo, riešilo a čo je najdôležitejšie – všetko bolo načas. To je oproti iným developerom veľká vzácnosť,“ hovorí Andrea a Michal dopĺňa, ako ocenil, že má YIT vlastných predajcov: „Spomínam si, ako sme komunikovali s predajcom, ktorý nás mal na starosti. Viem si predstaviť, koľko mal asi práce, ale na naše otázky vždy reagoval okamžite. To, čo sa povedalo, to sa aj splnilo. Aj pri preberaní bytu. Našli sme drobnosti, ktoré bolo treba upraviť. Boli hotové veľmi rýchlo a kvalitne.“

Lepšie bývanie vďaka spätnej väzbe

Kvalitu pár pozoruje aj pri materiáloch, ktoré YIT pri stavbe použilo. Vďaka nim napríklad nepotrebujú klimatizáciu. Severovýchodne orientovaný byt cez zimu navyše vôbec nevykurujú a teplota je aj napriek tomu príjemná. „Byt bol pôvodne plánovaný bez balkónu, ale YIT sa rozhodlo projekt zmeniť. Takto je to pre ľudí atraktívnejšie bývanie,“ vysvetľuje Michal.

Vďaka priateľom, ktorí bývajú v prvej etape TAMMI, môžu Michal s Andreou byty porovnať. „YIT sa naozaj snaží meniť veci k lepšiemu. Pýtajú si spätnú väzbu od zákazníkov a dajú na nich. Z etapy na etapu sa zlepšujú. Vnímam to veľmi pozitívne,“ vysvetľuje Andrea, keď nás vedie od stola do izieb.

Podľa Michala a Andrey stojí dobrý dojem na detaile. „Práve rastie piata etapa, ľudia sa zdravia, je to milé. Keď sa na to stavenisko pozriete, je tam naozaj poriadok. Stále čistia, zametajú, majú v tom systém. V zime odhrabali sneh, teraz na jar sa obyvatelia z prvej etapy sťažovali, že majú pred vjazdom do garáže blato zo stavby. Tak im ju YIT čistí,“ vysvetľuje Andrea.

Zo susedov priatelia

„Veľmi sa nám páči, že tu skutočne žijú ľudia, že to nie sú byty nakúpené na investíciu. Je tu veľa mladých rodín s deťmi, ale aj staršie páry – taký mix,“ vysvetľuje Michal.

Andrea je zástupkyňa vlastníkov bytov, vďaka čomu pozná veľa ľudí. Stretáva ich na schôdzach, ale aj na ihrisku vo vnútrobloku, kam sa chodí s Matyaskom hrávať: „Minule sme boli vonku a na ihrisku sa hralo hádam 15 detí. Rodičia stáli okolo, rozprávali sa. Ľudia sa poznajú, vieme, ktoré deti sú čie, Matyasko tu má kamarátov.“ S tými sa často hráva aj v detskej izbe, ktorú v starom byte nemal. Andrea s Michalom so smiechom priznávajú, že je na ňu veľmi pyšný. Čoskoro sa o tom presvedčíme tiež, keď nám škôlkar hrdo ukazuje hračkársku hasičskú výbavu.

„Je tu živo, ale zároveň aj ticho,“ pokračuje Andrea, „tým, že sú tu podzemné garáže, tak ľudia väčšinou nevyužívajú hlavný vchod. Zaparkujete dole a z garáže vyjdete k bytu.“ Andrea s Michalom si kúpili dve parkovacie miesta a nevedia si ich vynachváliť. V zime do práce vyrážajú bez oškrabávania okien, večer nemusia krúžiť po okolí.

Projekt, ktorý to hovorí za nás

TAMMI je jedným zo siedmich projektov YIT v Bratislave. Výstavba sa začala na jar v roku 2014. Už dnes v ňom býva viac ako tristo rodín. Ďalšie desiatky pribudnú, keď sa dostavia aj posledná piata etapa. TAMMI je projekt, v ktorom sa spája všetko, čo je pre YIT dôležité. Funkčné rodinné bývanie blízko prírody, so sviežim severským dizajnom, ktoré podporuje vytváranie priateľských vzťahov v susedstve a je ohľaduplné k životnému prostrediu.

Pozrite sa ako vyzerá prezentačný byt v TAMMI, ktorý sme navštívili s autorom interiéru, architektom Andrejom A. D. Gajdošom.