• Susedský život
  • 9.11.2017
  • 1170 pozretí

Malý veľký (výťahový) small talk. Staňte sa majstrom.

Malý veľký (výťahový) small talk. Staňte sa majstrom.
Malý veľký (výťahový) small talk. Staňte sa majstrom.

Tesne pred tým, ako Uma Thurman ako Mia Wallace v legendárnom filme Pulp Ficion odíde na toaletu a prepudruje si nos, hovorí v bare Jack Rabbit Slims o small talku. John Travolta, teda Vincent Vega sedí oproti nej, popíja vanilkovú kolu a počúva. Small talk o tom, ako vraj small talk nie je dôležitý, o tom ako by dvaja neznámi ľudia mali dokázať spolu mlčať. Vincent Vega prikyvuje, súhlasíte však aj vy?

Zdroj: giphy.com

Stojíte vo výťahu, pozeráte sa na displej s číslami poschodí, vedľa vás prešľapuje sused a čas nikdy nebežal pomalšie. Je ticho. Aj by ste čosi povedali, ale sucho v ústach a pocit trápnosti prevažuje a navyše – ako začať? Odpoveď je – jednoducho. Prvá rada je, nečakajte príliš dlho. Keď idete na dvanáste, neoslovujte susedu alebo kolegu na osmičke. Nadviažte očný kontakt, pousmejte sa a osmeľte.

Je vlastne úplne jedno, či je horúco, mrholí, sneží alebo kvitnú stromy. O počasí sa dá hovoriť vždy. Spoločne so susedmi môžete frflať na dážď, tešiť sa z prvých slnečných lúčov aj nadávať na neodhrabané zľadovatené chodníky. Ak chcete svoj small talk posunúť ešte o level vyššie, môžete počasie prepojiť so zdravotnými problémami, ktoré postihujú takmer všetkých. Alergia na peľ, nachladnutie, spálená pokožka po prvom letnom víkende a razom budete pôsobiť ako empatický kolega alebo všímavý sused.

Domáci miláčikovia lámu ľady

Vchod, v ktorom sa z času na čas neozýva štekot na Slovensku azda ani neexistuje. Raz za čas susedu Horváthovú s Bobim vo výťahu určite stretnete. Koľko má Bobi rokov, ako dlho ho pani Horváthová má a aký je to dobrý psík – veď skoro vôbec nešteká… To je cesta, ako nie len pretrpíte cestu vo výťahu, ale si aj urobíte očko u susedy, takže vám nabudúce prepáči, keď neprídete na domovú schôdzu.

Buďte všímaví

Všímať si detaily je alfou aj omegou výťahových small talkov. Ak si zvyknete na zapínanie vlastnej pozornosti, otvorí sa vám nekonečné množstvo tém. Jednou z najjednoduchších je šport. Kam chodí sused behať? Ani ste nevedeli, že hrá tenis… Tiež ste kedysi hrali hokejbal… Hrá profesionálne alebo len rekreačne? Nemajte obavy a prehovorte prvý. Väčšinu ľudí záujem poteší, tých zopár, ktorých nepoteší, neurazí a nepríjemných stretnete za celý život naozaj iba niekoľko (snáď).

Prianie šťastnej cesty poteší

Ďalšou vďačnou témou je dovolenka respektíve cestovanie. Ak ste vo výťahu stretli susedov s kuframi, je normálne, že sa opýtate, kam sa chystajú. Kde boli lyžovať? Chodia radšej autom alebo letecky? Vracajú sa vždy na to isté miesto? Nezabúdajte však pripojiť aj niekoľko informácií o sebe, aby ste nepôsobili ako otravný zvedavec. Povedzte napríklad, kde ste dovolenkovali vy alebo kam sa chystáte, zaprajte im šťastnú cestu alebo… pekné počasie.

Zlaté pravidlo majstrovstva

Napriek pestrosti, ktorú small talk poskytuje je dôležité mať na pamäti niekoľko pravidiel, ktoré tu platia. Niektorým témam sa treba vyhnúť. Do výťahových rozhovorov nepatrí politika ani náboženstvo. Pri small talku platí zlaté pravidlo. Nepýtajte sa na to, na čo nechcete, aby sa niekto v podobnej situácii opýtal vás. Držíme palce!