• Susedský život
  • 19.10.2017
  • 684 pozretí

Keď sa susedia bavia: Pri kávičke, na dvore či na hodoch

Keď sa susedia bavia: Pri kávičke, na dvore či na hodoch
Keď sa susedia bavia: Pri kávičke, na dvore či na hodoch

Je sobota ráno. Po raňajkách si vychutnávate šálku kávy, listujete noviny a lúštite krížovky. Pomerne suchopárny scenár však razom zmení prítomnosť a veselý štebot vašich susedov. Vo vašej kuchyni ich totiž vedľa vás sedí šesť a vy sa neviete prestať smiať na ich poznámkach.

Pre pána Ľuboša sú takéto chvíle neodmysliteľnou súčasťou víkendu už takmer 30 rokov. „Po nasťahovaní sa do jedného z panelákových blokov v Petržalke sme sa snažili socializovať s rodinami podobnými nám,“ spomína. „Všetko to začalo nesmelým okukávaním a oslovovaním, ale bolo to veľmi pekné, lebo to išlo hlavne cez deti. Začali sme spolu chodievať na ihriská a prechádzky a spoločne sme prekonávali prekážky, ktoré sa v tom čase so staveniskom po celej Petržalke spájali. Stretávali sme sa pravidelne každú sobotu, postupne sa pridávali oslavy narodenín, menín a podobne.“

Od susedských novín po meninové pesničky

Komunita susedov s príchodom prvých počítačov medzi svoje spoločné aktivity zahrnula aj písanie vlastných novín. „Domácke noviny, ako sme ich nazvali, vždy pokrývali tri oblasti: novinky, niečo o našom prostredí a oznamy a pozvánky. Vo vydávaní novín sme sa so susedmi striedali. Nájsť v schránke okrem bežnej pošty aj susedské noviny bolo vždy veľmi príjemné. A hoci už medzičasom Domácke noviny nahradili maily, SMS-ky a Facebook, oficiálna pozvánka na oslavu sa v schránke ešte stále sem-tam objaví,“ vraví pán Ľuboš.

Oslavy susedia nikdy nebrali na ľahkú váhu. Ľuboš vysvetľuje: „Skladali sme meninové básničky a pesničky – dvaja sme hrali na gitaru, tak sme stretnutia oživovali takto. Vo večerných hodinách to však už nebolo vhodné, preto sme začali chodievať výlety na chatu a do prírody. Pri hrách, športových aktivitách i nočných výletoch sme sa vždy vyšantili do sýtosti.“ Na chatu a na dovolenky spolu susedia chodievajú dodnes.

Dobrý sused, to je byt naviac

Sila priateľstva štyroch rodín do značnej miery ovplyvnila aj správanie ostatných ľudí v bytovke. „Jadro našej komunity tvoria tri rodiny, ale veľmi radi sa bavíme aj s ďalšími susedmi. Spolunažívanie sa spontánne rozširovalo na ďalších – raz nás bolo na Silvestra 18 v jednom byte. Dobrý sused, to je byt naviac – sme všade doma,“ hovorí Ľuboš s úsmevom. „Keď človek potreboval postrážiť deti, susedia sa o ne vždy radi postarali. A hoci sa od nás deti v tínedžerskom veku postupne oddelili, teraz sa vracajú a trávia s nami dovolenky,“ dodáva.

Párty vo vnútrobloku

Recept na dobré vzťahy so susedmi nemusí byť o nič zložitejší než recept na koláč. Prišli na to Dušan a Michal, priekopníci dnes už známej iniciatívy Susedia na dvore, ktorá funguje v bratislavskom Starom Meste. Nadviazať priateľstvá s obyvateľmi bytov vo svojom okolí im pomohol práve slivkový koláč, ktorý sa v jeden príjemný jesenný deň rozhodli priniesť na spoločný dvor.

Počas päťročnej existencie sa vďaka mnohým upratovacím brigádam, bazárom, koncertom či tvorivým dielňam povedomie o tejto komunite rozšírilo aj ďaleko za steny vnútrobloku. Susedia na dvore majú totiž svoj dvor otvorený aj pre návštevníkov z okolitých ulíc či iných lokalít. Chodievajú na premietania filmov letnom kine, čitateľské „Bookferencie“ a párty, na ktorých sa zabavia malí i veľkí.

Piknik so susedmi v parku pred domom

Aké možnosti susedského spolužitia ponúkajú obytné štvrte vznikajúce v súčasnosti? Vo YIT nám záleží na dobrých susedských vzťahoch, preto na budúce susedské komunity myslíme už pri navrhovaní a výstavbe našich projektov. Pre budúcich obyvateľov projektu NUPPU v Ružinove bude hlavným benefitom rozsiahly park priamo pod oknami, ktorý poskytne miesto pre trávenie voľného času všetkým vekovým kategóriám. „Snažíme sa, aby si tam každý našiel to svoje. Centrálny park obsahuje oddychové zóny – od ihrísk pre najmenších aj pre staršie deti cez oplotený výbeh pre psy, work out zóny pre mládež až po gril zónu a voľné plochy so zeleňou pre pikniky, grilovačky a príjemné letné posedenia,“ vysvetľuje projektový manažér Štefan Mandzák. Zeleň a oddychové zóny s celkovou rozlohou 23 000 m2 budú tvoriť viac ako tretinu celkovej plochy projektu. Čo by ste v takomto parku najradšej robievali vy?

Pozvite susedov von

Kam by ste svojich nových susedov pozvali za zábavou? V Ružinove o možnosti spoločenského vyžitia susedov nie je núdza. Vybehnúť si spolu môžu na koncert či zacvičiť pilates do Parku Andreja Hlinku, navštíviť letné kino alebo divadelné predstavenie na amfiteátri, či štrngnúť si na pivnom festivale. K skorej jeseni neodmysliteľne patria hodové slávnosti, ktoré sú pre Ružinovčanov každý rok veľmi obľúbenou náplňou víkendu.

Na svoje si samozrejme prídu i najmladší členovia rodiny. Vedeli ste, že najväčšie detské ihrisko v Bratislave je práve v Ružinove? Okrem preliezok v lete a ľadovej plochy v zime však deti určite potešia aj rozprávkové dopoludnia v kultúrnom dome, ktoré sa konajú každú nedeľu.

Zo susedov priatelia vďaka online aplikácii

Keby sa Ľuboš, Dušan alebo Michal so susedmi začali zoznamovať dnes, určite by ocenili pomôcku, ktorú sme pre nových majiteľov bytov vymysleli. Jednoduchá a prehľadná aplikácia YIT PLUS podporuje komunikáciu medzi susedmi, uľahčuje zoznamovanie sa i organizovanie spoločných akcií.

A čo vy? Už ste sa so svojimi susedmi bavili o plánoch na najbližší víkend?