• Mesto pre ľudí
  • 28.1.2016
  • 1088 pozretí

Bicyklom po Fínsku

Bicyklom po Fínsku
Bicyklom po Fínsku

Tisíce jazier a ostrovov, nezapadajúce Slnko, bujné rieky a okúzľujúce pobrežie sú snom nejedného z nás. Síce je Fínsko zemou na prvý pohľad plochou, len s jemnými kopcami, o to rozmanitejšie a veľkolepejšie sú však krásy jeho prírody. Viete, ako si najlepšie vychutnáte čaro severu? Aktívne! Bicykel je lacný, zdravý a zároveň najpraktickejší spôsob cestovania touto malebnou škandinávskou krajinou.

Nekonečné možnosti

Váhate nad plusmi Fínska očami cyklistu? Rovinatý terén, riedke osídlenie, cesty výbornej kvality a relatívne pokojná premávka sú tým, čo zo severského štátu robí jasného favorita. Ideálne je začať krátkymi vzdialenosťami a pozvoľna sa dopracovať k niekoľkodňovým výletom s nocľahom v divokej prírode. Sami budete prekvapení, koľko zábavy a dobrodružstva bicykel prináša. Cyklistické výlety spríjemňujú predovšetkým dlhé dni v júni a júli, ale aj možnosť ubytovania na chatkách či táboriskách kdekoľvek uprostred prírody.

http://www.discoveringfinland.com/travel/regions-cities/western-finland/pori/activities/

Infraštruktúra na úrovni

Cyklotrasy sú značené bielo-zelenými značkami. Väčšina z nich vedie po vedľajších cestách s minimálnou premávkou. Fíni s cyklistami v premávke počítajú. Svedčí o tom aj fakt, že keď sa buduje nová cesta, paralelne s ňou vzniká ďalšia pre bicykle. Dokonca existujú aj také prípady, kde je pre bicykel vyhradený pruh na krajnici niekoľkokilometrovej hlavnej cesty. Nižšia rýchlosť je v tomto prípade samozrejmosťou.

http://www.pyoraillensuomessa.fi/en/node/2

Pravidlom zostáva, že pokiaľ človek nasleduje značenie, na konci cyklotrasy sa väčšinou dostane k trajektom. Tie plnia funkciu rozšírenej cestnej siete. Je dovolené nalodiť sa s bicyklom aj prívesným vozíkom. Prevážať motorky je však zakázané. Fínsko síce nie je Holandsko, ale percento ľudí dochádzajúcich do práce na dvoch kolesách je vysoké. Pokiaľ ste ostrieľaný jazdec, adrenalín vám stopercentne zvýši jazda národnými parkami s členitejším povrchom – vtedy bude vaším cieľom kopcovité až hornaté Laponsko!

http://www.pyoraillensuomessa.fi/en/node/2

Kráľovská cesta alebo radšej súostrovia?

Najznámejšou traťou je Historická kráľovská cesta, vedúca z Helsínk až do mesta Turku, dlhá 250 km. Kedysi po nej cestovali králi, armáda a rôzni dobrodruhovia. Aj preto je bohato pretkaná zámkami, pevnosťami či hostincami. V Turku vás bude čakať trajekt smerujúci do cyklistického raja – na ostrovy Alandy.

http://www.visitfinland.com/article/island-hopping-in-aland/

Súostrovie Alandy je charakteristické premenlivou krajinou. Skalnatá severná časť kontrastuje s lúkami a jazerami vnútrozemia. Počas hlavnej sezóny lemujú cestu rôzne obchody, kiosky, kaviarne a ubytovanie. Mimo nej je komplet všetko zatvorené. Poznávacím znakom je červené žulové podložie. Štrkové chodníky aj asfaltové cesty sú sfarbené do červena, predovšetkým v oblasti pobrežia. Alandy sú bohato popretkávané cyklotrasami. Cieľom vyvinutej trajektovej dopravy je nevracať sa rovnakou cestou a precestovať čo najviac ostrovov.

https://beeinfinland.files.wordpress.com/2012/03/img_0124.jpg

Zaujímavosťou je, že mnohí ľudia, predovšetkým študenti, využívajú bicykel aj počas zimy, v snehu. V lete vie jazdiť každý, ale keď je 23 stupňov pod nulou, je to už o čomsi inom. Čerešničkou na torte je, že miestne cesty nie sú ničím posypané.