• Susedský život
  • 28.2.2015
  • 1484 pozretí

Tipy na využitie voľného času v Dúbravke

Tipy na využitie voľného času v Dúbravke
Tipy na využitie voľného času v Dúbravke

V predchádzajúcom článku o Dúbravke sme vám priniesli základné informácie o tejto mestskej časti, v ktorej sú situované aj dva z našich stavebných projektov – obľúbené Tarjanne a najnovší bytový komplex Tammi Dúbravka. Zamerali sme sa najmä na historické zaujímavosti tejto bývalej obce, ktorá je v súčasnosti považovaná za najzelenšiu časť Bratislavy. V tomto článku sa zameriame na aktivity, ktoré sú dostupné pre každého súčasného aj budúceho Dúbravčana. Či už preferujete turistiku, športové aktivity alebo kultúrne podujatia, v tomto článku môžete nájsť inšpiráciu pre trávenie voľného času v Dúbravke.

Za oddychom do prírody

Dúbravka je situovaná v chránenej oblasti Malých Karpát, ktorá ponúka množstvo turistických aj cyklistických trás pre jej objavenie. Najznámejším cieľom turistov v okolí Bratislavy je Devínska Kobyla, ktorá má nadmorskú výšku 514 metrov a patrí k najzápadnejšej časti slovenských Malých Karpát. Z Dúbravky sa dá na ňu dostať po nenáročnej trase podľa žltej a neskôr červenej turistickej značky a to približne za tri hodiny.

Pohľad z Devínskej Kobyly na Sandberg. Zdroj: http://goo.gl/h16TUU

Pešia turistika na Kobylu určite stojí za to. Objavíte krásne panoramatické výhľady na Devínsku bránu, Hainburské vrchy a pri dobrej viditeľnosti zahliadnete aj ďaleké predhoria Álp. Tiež sa môžete potešiť pohľadom na rieku Moravu, ktorá sa v tejto oblasti vlieva do Dunaja. Jednou zo zaujímavostí v tejto oblasti je pieskový odkryv na vrchu Sandberg, ktorý je významnou paleontologickou lokalitou.

Pod severným svahom Devínskej Kobyly sa rozprestiera náučná lokalita Dendropark, v ktorej sa pomocou rôznych  informačných tabúľ môžete bližšie oboznámiť s ekosystémom miestneho lesa. Neďaleko Kobyly sa na masívnom brale vypína majestátny Devínsky hrad, ktorý svojou históriou a gotickou architektúrou každoročne láka množstvo návštevníkov. Pre všetkých milovníkov terénnej cyklistiky je v oblasti Dúbravky väčšinou odporúčaná cyklotrasa Dúbravka-Strmé sady-Pod Devínskou Kobylou v celkovej dĺžke 4,7km, ktorá je na cyklomapách značená žltou farbou.

Pohľad na Devínsky hrad z Devínskej Kobyly. Zdroj: http://goo.gl/RW5hkh

Športoviská v Dúbravke

V Dúbravke v súčasnosti pôsobí spolu 22 športových organizácií, ktoré pokrývajú takmer všetky športové aktivity. V tejto mestskej časti Bratislavy nájdete združenia nádejných hokejistov a futbalistov, zanietených šachistov, ale aj dobrovoľných hasičov a iných. Všetky miestne športové kluby organizujú počas roka množstvo turnajov a súťaží, na ktorých sa môžete zúčastniť ako diváci alebo súťažiaci.

Okrem iného sa tu nachádzajú dva futbalové a jeden zimný štadión, v ktorého blízkosti sa nachádza športovo-rekreačný areál Harmincova. Tento areál sa môže pochváliť moderným detským ihriskom a viacúčelovým osvetleným ihriskom s umelým trávnikom. V areáli sú tiež situované streetbalové a petangové ihrisko, ktoré sú lemované okruhom pre korčuliarov. Za návštevu určite stojí aj Športový klub Penati s ihriskami pre squash a riccochet, v ktorého areáli sa nachádzajú tri bazény aj ľadová plocha.

Kúpalisko Rosnička. Zdroj: http://goo.gl/oYNJbQ

Populárnymi miestami na relax aj športové aktivity sú napríklad aj Partizánska lúka, Park Družba a Park Pekníčka. V týchto zónach sa nachádzajú rôzne športové aj detské ihriská, korčuliarske dráhy, tenisové kurty aj oddychové zóny. V lete všetkým Dúbravčanom k osvieženiu slúžia Kúpalisko Rosnička, či neďaleké kúpalisko Lamač.

Kultúra v Dúbravke

Dome kultúry Dúbravka sa nachádza miestna knižnica, kino a filmový klub. Taktiež sú v ňom organizované rôzne výstavy a spoločenské podujatia.  Za návštevu určite stojí aj Dúbravské múzeum, ktoré mapuje bežný život Dúbravčanov v období približne od druhej polovice 19-steho do prvej polovice 20-teho storočia.

V prvej časti expozície Dúbravského múzea nájdete tradičnú gazdovskú izbu vybavenú dobovým interiérovým zariadením či ľudovými odevmi z tohto obdobia. Ďalšia časť stálej výstavy je venovaná bežnému pracovnému dňu ľudí zo spomínaného obdobia a okrem pracovného náradia obsahuje aj rôzne predmety dennej potreby.

Starodávna truhlica sa tiež nachádza v Dúbravskom múzeu. Zdroj: http://goo.gl/fjODpD

V Dúbravke sa každoročne koná množstvo kultúrnych podujatí, z ktorých najznámejšie sú Dúbravské hody. Tie sa konajú začiatkom jesene a ponúkajú množstvo koncertov, predstavení a súťaží, napríklad vo varení guláša. Počas týchto hodov sa koná aj slávostný príhovor starostu a následné strihanie strapca, ktoré symbolizuje úctu súčasných Dúbravčanov k tohoročnej úrode a vinárskej histórií v tejto oblasti. Ďalšie populárne podujatia sú napríklad Dúbravské vianočné trhy, Dúbravský fašiangový ples či Veľkonočný jarmok.

Tradičné strihanie veľkého strapca hrozna na Dúbravských hodoch. Zdroj: http://goo.gl/O2nVEr

Dúbravka – neoddeliteľná súčasť Bratislavy

Dúbravka je vhodnou časťou mesta aj pre rodiny s malými deťmi. Počas celého roka v Dúbravke fungujú rôzne záujmové krúžky, ktoré sú určené najmä pre ne. Či už máte doma malú mažoretku, speváčku, či nádejného tanečníka, vaše deti si môžu vybrať zo širokej ponuky voľnočasových aktivít. V letných mesiacoch je čoraz populárnejší aj Denný detský tábor,  počas ktorého je deťom ponúknutý bohatý program s množstvom výletov a hier.

Ako sme už spomínali v predchádzajúcich riadkoch, táto mestská časť je pokojná a plná zelene. Život v nej má špecifickú príchuť vidieckej histórie skombinovanej s moderným životom dnešných Dúbravčanov. V kombinácií s fínskou úrovňou bývania v našich bytoch Tarjanne a  Tammi Dúbravka sa toto miesto stáva vysneným domovom viacerých slovenských rodín.