• Susedský život
  • 2.12.2015
  • 716 pozretí

Rybačka vo Fínsku

Aj zdanlivo obyčajná rybačka môže byť zážitkom na celý život. Nasadnete do lietadla a za necelé dve hodiny ste v úplne odlišnom svete, „na sto míľ“ vzdialenom tomu nášmu. Fínsko a rybolov. Neopakovateľná atmosféra nie len pre rybárov.

Rybačka vo Fínsku
Rybačka vo Fínsku

Prečo Fínsko?

10% územia pokrytého vodou. 188 000 jazier a 647 riek. Málo? Fínsko, má pobrežie dlhé 1100 kma v tamojších vodách nájdeme 67 druhov rýb. Tieto neuveriteľné čísla predurčujú túto severskú krajinu na rybársku veľmoc. Na renomé jej pridáva aj panensky čistá príroda, nedotknuté vody a široko ďaleko ticho a pokoj.

Kedy je ideálny čas?

V dobe trenia je samozrejme rybolov zakázaný a v zime sa chytá málo. Ten správny čas je od začiatku mája až do neskorého októbra. Pokiaľ chcete zažiť polárny rybolov, musíte namieriť priamo do Laponska, až za polárny kruh. Pripravte sa však na to, že v lete tam slnko nezapadne aj 70 dní v kuse. Naopak v zime nemusí aj 50 dní vyjsť. Vtedy je ale väčšina jazier zamrznutých.

http://www.discoveringfinland.com

Pre lov v chladných vodách sú najvhodnejšie teplé prázdninové mesiace – hlavne kvôli tomu, že ryby sa sťahujú do chladnejších a hlbších vôd. Silné povahy a milovníci tuhej zimy si zas prídu na svoje pri ice-fishingu.

Älandy – rybársky raj

Súostrovie Alandy sa nachádza medzi Švédskom a Fínskom. Ide o miesto, ktoré je často označované z najmalebnejší kút Fínska a rybársky raj. Z celkového počtu asi 6500 ostrovov je obývaných len 65, aj to veľmi riedko. Viete, akú najväčšiu výhodu poskytuje táto lokalita? Za dopravu z pevniny a medzi ostrovmi nemusíte zaplatiť ani euro! Lodná doprava je tu totiž pre miestnych, turistov, peších aj cyklistov úplne zadarmo.

http://www.theguardian.com

Pestrý ostrovný svet ponúka piesočnaté pláže, skalnaté ostrovy, zátoky plné rákosu i borové lesy. Špecifickým znakom Alánd sú cesty červenej farby, pretože do asfaltu tu primiešavajú granit. A bonus na koniec – žijú tu najšťastnejší ľudia na svete!

Ako na to?

Rybačku si môžete užiť samostatne ale aj v skupine. Ideálne je osloviť sprievodcu, hlavne ak máte záujem vyskúšať trolling – lov dravcov hlbinnou prívlačou. Sprievodca Vám ľahko vyberie lokalitu podľa Vašich predstáv a oboznámi Vás s pravidlami rybolovu v danej oblasti. Rybárske povolenie stojí okolo 30 eur ročne. K tomu však nezabudnite prirátať poplatok za daný revír.

http://lieksankalamiehet.fi/?lang=fi&newspage=29

Pokiaľ chcete loviť v divočine  a použijete iba vlasec a háčik, obmedzenie neexistuje. K správnemu adrenalínu však patrí jazerná plošina a čln. Do Fínska sa chodí na dravce – šťuky, pstruhy a pod. Určite nevynechajte ani lososa – pripravte sa však na to, že kvôli nemu absolvujete cestu do Laponska alebo k moru.

 http://mimi-gallery.com

Kotka

Neďaleko od Helsiniek leží rybárske centrum – Kotka, s nádhernou scenériou prírodných vodných kaskád. Pri návšteve si nenechajte ujsť obrovské akvárium so všetkými druhmi fínskych rýb a historický unikát – dochovanú rybársku chata cara Alexandra.

Zdroje:

http://www.discoveringfinland.com/search/

http://www.fishing.fi/

http://www.fishinginhelsinki.com/fishing-finland

http://www.zanderland.fi/