• Susedský život
  • 26.4.2015
  • 844 pozretí

Rozhýbte sa s Nordic Walking!

Rozhýbte sa s Nordic Walking!
Rozhýbte sa s Nordic Walking!

Fíni sú považovaní za priekopníkov nielen v saunovaní, ale aj v nordic walking, čo je v preklade „severská chôdza“ so špeciálne upravenými palicami. Obyvatelia Fínska milujú prechádzky po prírode a radi ich spájajú aj s nenáročným športom, ktorým je práve nordic walking. V tomto článku sa dozviete viac o jeho vzniku, rastúcej popularite aj zdravotných benefitoch.

Čo je to nordic walking a ako vznikol

Nordic walking je dynamický kondičný šport, pri ktorom sa využívajú špeciálne upravené palice na chôdzu v prírodných terénoch rôznej náročnosti. Pri tejto chôdzi sa palice nachádzajú v blízkosti tela, trup je natočený v smere chôdze a ruky voľne švihajú popri tele, vždy v zrkadlovom odraze polohy nôh.

Pri prechádzke objavíte krásne zákutia prírody. Zdroj: http://www.nordicwalking.sk/

Vznik tohto športu sa spája so začiatkom tridsiatych rokov, počas ktorých sa profesionálni fínski bežkári spolu s ich trénermi zamýšľali nad tým, ako si udržať fyzickú kondičku aj mimo zimnej sezóny. Oficiálny vznik, tréningový plán a názov tohto športu priniesol Matti Heikkilä, ktorý v roku 1997 verejnosti predstavil prvé karbónové paličky pre nordic walking.

Popularita severskej chôdze vzrastá

Tento šport je vo svete čoraz populárnejší aj vďaka tomu, že je spojený s objavovaním krásnej prírody. Začať s ním nie je vôbec zložité, pretože princíp tejto chôdze sa dá pochopiť behom pár minút z inštruktážneho videa. Výbava pre nordic walking nie je drahá a v športovej predajni vám určite radi pomôžu s výberom správnej obuvi a špeciálne upravených palíc pre túto chôdzu. Aj preto má tento šport v Európe už viac ako 10 miliónov priaznivcov a jeho popularita sa šíri aj do iných častí sveta.

Od roku 2002 existuje medzinárodná asociácia nordic walking, ktorá spája jeho priaznivcov z celého sveta. Každoročne sa konajú majstrovstvá sveta, Európy, ale aj jednotlivých krajín a tiež vznikajú rôzne verzie tohto športu. Napodobeninami klasickej verzie sú napríklad plážový, ale aj zimný nordic walking so špeciálne upravenými palicami.

Šport, ktorý je vhodný pre všetkých

Tento šport je vhodný pre všetkých milovníkov prírody a aktívneho životného štýlu. Pre udržanie kondície je ideálny pre bývalých aj súčasných športovcov, avšak kvôli jeho nenáročnosti je vhodný aj pre ľudí s nízkou pohybovou aktivitou. Severská chôdza sa teší popularite medzi rôznymi vekovými skupinami obyvateľstva a je obľúbená aj medzi seniormi, nakoľko je šetrná ku kĺbom a chrbtici.

Nordic walking je vhodný pre skupiny, aj jednotlivcov. Zdroj: www.nordicwalkingtatry.sk

Ak máte sedavé zamestnanie, množstvo stresu a stuhnuté svalstvo, nordic walking je pre vás ideálnou formou pohybu. Tento šport by ste mali skúsiť aj v prípade, že bojujete s nadváhou. Pri severskej chôdzi totiž zapojíte aj tie svaly, o ktorých ste pred tréningom ani netušili. V porovnaní s bežnou chôdzou síce nepocítite vyššiu náročnosť pohybu, avšak spálite takmer dvojnásobné množstvo kalórií a precvičíte si svalstvo chrbta a ramien.

Základom sú správna technika chôdze a výbava

Pre využitie potenciálu nordic walking je potrebné myslieť na správnu výbavu. Niektorí ľudia si myslia, že pri severskej chôdzi postačí využiť bežné lyžiarske palice. Tie sú však nevhodné nielen svojou dĺžkou, materiálom a prevedením, ale najmä iným typom úchytu, ktorý nie je dostatočne pevný a stabilný. Okrem palíc potrebujete vhodnú športovú obuv a oblečenie, ktoré je prispôsobené počasiu a plánovanému terénu prechádzky.

Nordic walking palice majú špeciálny úchyt. Zdroj: www.nordicwalkingtatry.sk

Ak máte správnu výbavu a techniku pri nordic walking, môžete sa tešiť zo zdravotných benefitov, ktoré z neho vyplývajú. Pri pravidelnom tréningu výrazne znížite riziko kardiovaskulárnych ochorení, zlepšíte si kondíciu a držanie tela a tiež zmiernite bolesť krčnej chrbtice či pliec.

Nordic walking poznajú už aj na Slovensku

Na Slovensku tento šport ešte nie je taký známy, avšak už existujú spolky jeho priaznivcov. Slovenská asociácia nordic walking pravidelne usporadúva rôzne súťaže, stretnutia a kurzy severskej chôdze. Nadšencov z Bratislavy nájdete na tejto stránke. Na oboch webových stránkach sa nachádza množstvo praktických rád a informácií, z ktorých nás zaujali napríklad najkrajšie trasy pre nordic walking.

Keďže sa dva z našich bytových komplexov nachádzajú v Dúbravke, pridávame aj odporúčanie pre jej obyvateľov. Partizánska lúka, Park Družba či Park Pekníčka sú skvelými miestami na nordic walking a iné športové aktivity. Dúfame, že vás tento článok motivoval ku vyskúšaniu nordic walking. Ak máte vlastné skúsenosti a postrehy k téme tohto článku, neváhajte sa k nemu vyjadriť v sekcií komentárov.