• Susedský život
  • 10.5.2015
  • 526 pozretí

Nájdite svoju cestu prírodou

Nájdite svoju cestu prírodou
Nájdite svoju cestu prírodou

Poznáte bratislavské lesy? Viete, kam vybehnúť v príjemný jarný podvečer? Bratislava ponúka skutočne široký výber prírodných krás, v ktorých sa ľahko zorientujete vďaka dobrovoľníkom, ktorí sa celoročne starajú o to, aby ste mali vždy k dispozícii kvalitné a prehľadné turistické značenie. Práve vďaka nemu sa nikdy nestratíte a vždy nájdete tú svoju cestu prekrásnym okolím Bratislavy.

Typická žltá turistická značka na kmeni stromu. Zdroj: Wikimedia Commons

Ak aj nie ste vášnivým turistom a žijete v Bratislave, určite ste sa už niekedy stretli s farebnými značkami turistických chodníkov na stĺpoch, stromoch a ďalších objektoch. Za týmito nenápadnými značkami, ktoré mnohí ani nezaregistrujú, sa skrývajú krásne turistické chodníky nedotknutou prírodou, ktorú máte aj v Bratislave doslova za rohom.

Turistické značenie na Slovensku patrí medzi tie najkvalitnejšie a najhustejšie na svete a jeho história siaha až do roku 1874. V súčasnosti je vám po celom Slovensku k dispozícii viac než 14 000 kilometrov označkovaných trás, na ktorých sa okrem jednoduchých pásových značiek červenej, modrej, žltej a zelenej farby stretnete s tyčami zimného značenia alebo so smerovými tabuľkami na rázcestiach alebo iných významných miestach. Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo české smerové tabuľky uvádzajú vzdialenosť k dôležitým bodom v kilometroch, na tých slovenských nájdete časový údaj s presnosťou na 15 minút.

O turistické značenie sa stará Klub Slovenských Turistov, organizácia fungujúca na dobrovoľníckej báze. Sú to práve jej členovia, ktorí sa starajú o to, aby bolo značenie na turistických chodníkoch udržiavané, aktuálne a dobre viditeľné.

Typické smerové tabuľky. Zdroj: www.obecfrickovce.szm.com

Keďže nám záleží na dobrom stave turistického značenia v Bratislave a mnohé naše projekty stoja v blízkosti prírody, snažíme sa pomáhať miestnym turistom formou snáh o renováciu turistických značení v Bratislave a jej okolí.

Takto sme sa s Klubom Bratislavských Turistov vybrali napríklad do okolia Dúbravky a Devína, kde sme zrenovovali tri trasy, osadili sedem smerovníkov a dve turistické mapy. Tie poslúžia lepšej orientácii v okolí Dúbravky nie len pre obyvateľov našich nových projektov TARJANNE a TAMMI, ale pre všetkých, ktorí radi trávia voľný čas v lone prírody. Turistické možnosti Bratislavy však nie sú zďaleka obmedzené na Dúbravku a vyjsť si do lesa sa dá pokojne aj v Karlovej Vsi alebo Vinohradoch, ktoré sú zas iba na skok pre obyvateľov projektov VILLINKI a KIVIKKO.

Obnova značiek turistických chodníkov v Bratislave. Zdroj: YIT

Veríme, že snaha zlepšovať kvalitu turistického značenia je veľmi dôležitá a skladáme klobúk pred dobrovoľníkmi, ktorí venujú svoj voľný čas tomu, aby ste sa mohli bezpečne a príjemne prejsť prírodou. Máte ju hneď pod oknami, tak prečo to nevyužiť?