• Susedský život
  • 6.11.2014
  • 696 pozretí

Tradícia saunovania vo Fínsku

Tradícia saunovania vo Fínsku
Tradícia saunovania vo Fínsku

Staré fínske príslovie hovorí, že človek by sa mal v saune správať podobne ako v kostole. Toto príslovie neodkazuje na konkrétne aktivity na týchto miestach, ale na postoj plný rešpektu a úcty k tradícií saunovej očisty. V tomto článku nahliadneme do histórie saunovania vo Fínsku a význame tejto tradície v minulosti a v súčasnej dobe.

Sauna ako súčasť kultúry

Sauna je až do dnešnej doby pre Fínov pokojným meditatívnym miestom, ktoré slúži na čiastočný únik z hlučnej a rýchlej spoločnosti.  Rituál saunovej očisty je v severských krajinách hlboko zakorenený a je neodmysliteľnou  súčasťou kultúry ich obyvateľov. Prvé záznamy o saunovaní v severnej Európe existujú zo začiatku 16. storočia, avšak tradícia saunovania siaha omnoho ďalej do minulosti. Vo všeobecnosti sa verí, že prvé sauny vo Fínsku vznikli už v 5. storočí nášho letopočtu.

Sauny sa vo Fínsku nachádzajú takmer všade. Zdroj: http://goo.gl/42A1FE

Fínom v saunovaní patrí prvenstvo a to z viacerých dôvodov. V krajine 5,4 miliónmi obyvateľov sa podľa posledných prieskumov nachádza až 3,3 milióna sáun. Tie sa nachádzajú nie len vo verejných priestoroch hotelov, relaxačných centier a kancelárií, ale najmä v chatkách a domácnostiach miestneho obyvateľstva. Ďalším faktom je, že sauna je jediné fínske slovo, ktoré prevzali takmer všetky svetové jazyky.

 

Saunovanie ako spoločenská aktivita

Mrazivé zimné obdobie, krásy polárnej žiary a tisíce jazier. Magické prostredie Fínska sa odráža na povahách jeho obyvateľov, ktorí sú známi predovšetkým ako hĺbaví a uzavretí ľudia. Hovorí sa, že nahliadnuť do duše Fína je zložitejšie ako sa zorientovať v hustom fínskom lese. Avšak aj keď sú Fíni zväčša introvertní, prisudzujú veľký význam rodine a vzťahom s blízkymi priateľmi, s ktorými radi trávia čas.

Jedno fínske príslovie hovorí, že kdekoľvek sa stretnú traja a viacerí ľudia, behom troch týždňov tam vznikne sauna. Znamená to, že sauna nemusí byť len pokojným miestom na vlastnú meditáciu, ale plní aj funkciu spoločenského vyžitia sa. V minulosti boli stretnutia v saunách súčasťou rôznych rituálov. Sauna bola častokrát vybraným miestom pre rodenie detí, rituálnu očistu neviest pred svadbou, ale aj prípravu tiel zosnulých na ich pohreb.

Magické prostredie Fínska. Zdroj: http://goo.gl/mIbLzN

V súčasnosti je pre severanov celkom bežné, že popri saunovaní grilujú jedlo na ohnisku, rozprávajú sa a spievajú. Pri tejto zábave popíjajú rôzne alkoholické nápoje, predovšetkým podomácky vyrobené pivo. Takéto rodinné či priateľské stretnutie môže trvať aj celý večer. Vo Fínsku a v iných štátoch Škandinávie sú takisto bežné rôzne súťaže a maratóny v saunovaní.

MODERNÁ FÍNSKA SAUNA

V minulosti slovo sauna označovalo akúsi dieru vyhĺbenú do zeme či snehu, s kachľami kiutas, v ktorých boli umiestnené horúce kamene. Tieto kamene sa polievali vodou, čím sa vytvárala horúca para, ktorá vyhrievala priestor. Tento princíp zostal pre klasickú fínsku saunu rovnaký, avšak časom bola premiestňovaná do drevených zrubov, alebo tiež špeciálne vyčlenených miestností v rodinných domoch a bytoch.

Moderná fínska sauna, tak ako ju poznáme dnes, je postavená z dreva a vyhrievaná saunovými kachľami. Tradičné kúrenie drevom postupne vystriedalo pohodlnejšie elektrické vykurovanie, ktoré umožňuje rozpálenie kameňov a vzduchu do požadovanej teploty, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 70 – 90 °C. Najmenšie varianty saunových kabín sa vyrábajú už aj v rozlohe jedného metra štvorcového a preto je ich umiestnenie v bytoch čoraz častejšie aj v strednej Európe.

Moderná fínska sauna v bytoch Villinki. Zdroj: YIT


V tomto článku ste sa mohli dočítať o histórií saunovej očisty v severských krajinách. My sme veľkými fanúšikmi tejto tradície a aj preto je v nadštandardnom vybavení našich bytov Villinki v Karlovej Vsiintegrovaná moderná fínska sauna. Umiestnenie sauny v byte ponúka jeho obyvateľom miesto na relax a vytvára pocit domova spätého s prírodou, ktorý je pre nás veľmi dôležitý. Ak máte nejaké otázky, alebo máte chuť vyjadriť svoj názor na saunovanie a jeho zvyšujúcu sa popularitu u nás, môžete tak urobiť v sekcii komentárov k článku.