• Technológie & Dizajn
  • 24.11.2014
  • 4226 pozretí

Tipy, ako efektívne prepojiť kuchyňu s obývačkou

Tipy, ako efektívne prepojiť kuchyňu s obývačkou
Tipy, ako efektívne prepojiť kuchyňu s obývačkou

Pri výbere nového bývania je jedným zo základných kritérií vhodné dispozičné riešenie obytného priestoru, o ktorom má každá rodina či jednotlivec vlastné predstavy. V súčasnosti sa najmä v novostavbách obnovuje trend prepojenia kuchyne s obývacou miestnosťou. V tomto článku sa pozrieme na výhody spojenia týchto dvoch miestností a spomenieme aj niekoľko tipov na jeho optimálne využitie.

Interakcia a komunikácia rodiny

Už Aristoteles tvrdil, že človek je tvor spoločenský. Samozrejme, záleží na jednotlivcovi, avšak pre väčšinu rodín je multifunkčný otvorený priestor kuchyne a obývačky ideálnym riešením. Spojenie dvoch miestností, v ktorých rodina spolu trávi najviac času, prináša možnosti pre lepšiu komunikáciu a spoluprácu členov domácnosti. V jednej veľkej miestnosti tiež vzniká možnosť vykonávať niekoľko činností naraz. Môžete v nej zároveň variť, komunikovať s návštevou, sledovať televíziu alebo deti pri ich hre.

Prepojením priestoru získava dom či byt určitú vzdušnosť a tiež praktickosť, nakoľko nie je potrebné prechádzať viacerými miestnosťami. Otvorením priestoru sa v moderných domácnostiach rieši aj otázka dostatočného množstva denného svetla, ktoré obe miestnosti zdieľajú. Spojenie kuchyne a obývačky je populárne aj pri menších obydliach, nakoľko sa tým priestor opticky, ale aj reálne zväčší. Prepojením totiž zanikne hneď niekoľko dverí, priečok a tzv. hluchých miest, ktoré inak nemajú praktické využitie.

Spojenie obývačky a kuchyne miestnosť opticky zväčší. Zdroj: YIT

Dizajnové riešenie prepojeného priestoru

Pri spojení kuchyne s obývacou miestnosťou je dôležité, aby výsledné spojenie pôsobilo nielen funkčne, ale aj esteticky. Vo všeobecnosti sa odporúča materiálové a farebné zladenie podláh a jednotlivých častí nábytku, čo už v dnešnej dobe nie je najmenším problémom. Aj výrobcovia kuchynských liniek a spotrebičov si súčasný trend spojených priestorov dobre uvedomujú a prichádzajú na trh s dizajnovými produktami, ktorými sa dá zariadenie kuchyne vkusne doladiť k obývačke.

V súvislosti s dnešnou rozmanitou ponukou na trhu sa štýlové zladenie nábytku a doplnkov nezdá takou veľkou úlohou. Ale ako v byte či dome určiť jednotlivé miestnosti, bez nutnosti rozdelenia priestoru? Jedným z možných usporiadaní je umiestnenie jedálenského stola do priestoru medzi obývacou časťou a kuchyňou. Na vyčlenenie hranice kuchynského priestoru sa tiež využíva vytvorenie takzvaného kuchynského ostrovčeka, ktorý môže slúžiť zároveň aj ako barový pult.

Pri spojení miestností je nutné dbať aj na farebné zladenie. Zdroj: YIT

Minimalizovanie rušivých aspektov kuchyne

Pre optimálne využitie spojenia kuchyne a obývačky je základom investícia do moderných kuchynských spotrebičov, ktoré sú spravidla výkonné a tiché. Kvalitný digestor zabráni šíreniu výparov z kuchyne, ktoré by v opačnom prípade mohli poškodzovať obývací nábytok, alebo rušiť ostatných členov domácnosti. Tichosť spotrebičov je zase kľúčová pre pohodovú domácnosť, v ktorej majú jej členovia možnosť spolu plnohodnotne komunikovať.

Niektorým ľuďom môže prekážať evidentná prítomnosť kuchyne v obývačke, ktorá sa však dá zmierniť použitými materiálmi a usporiadaním kuchyne. Napríklad využitie skla alebo laminátu na kuchynských stenách môže pôsobiť elegantnejšie ako klasické kachličky. Kuchynské spotrebiče je možné ukryť do kuchynskej linky či vstavanej skrine. Jedným z trendov je tiež čiastočné prekrytie drezu doskami na krájanie, čím sa tiež rozšíri pracovná plocha v kuchyni. Čo však v otvorenej miestnosti pred návštevou neskryjete, je kuchynský neporiadok, ktorý celý dojem z modernej domácnosti môže ľahko pokaziť.

V našich bytových projektoch trend prepojenia kuchyne s obývacou miestnosťou vo veľkej miere využívame, pretože veríme že môže zlepšiť kvalitu rodinného života ich obyvateľov. V tomto článku sme vám priblížili niekoľko spôsobov, akými je možné takýto multifunkčný a otvorený priestor zužitkovať na maximum. Ak máte k tejto téme nejaké otázky, alebo by ste nám chceli vyjadriť svoj názor, neváhajte tak urobiť cez komentáre pod článkom.