• Susedský život
  • 13.11.2014
  • 556 pozretí

Ako si vychutnať návštevu sauny?

Ako si vychutnať návštevu sauny?
Ako si vychutnať návštevu sauny?

Tradíciu a popularitu saunovania vo Fínsku sme si priblížili v jednom z našich predošlých blogových článkov. V dnešnom pokračovaní sa zameriame na to, aké druhy sáun poznáme a tiež na hlavné zásady a účinky saunovej očisty, ktorú si môžete vychutnávať v najrôznejších wellness zariadeniach či v súkromí vášho domova.

Od dymovej až k elektricky vyhrievanej saune

Tak ako mnohé iné veci, aj sauna si prešla svojim vývojom. Najstarší známy typ je dymová sauna, ktorá sa aj v dnešnej dobe teší svojej popularite. Tieto sauny nájdete najmä vo vidieckych oblastiach severských krajín. Sú v nich umiestnené kachle vyrobené z kameňa, ktoré sú však bez komína.  Kamene v týchto kachliach sa vyhrievajú približne 6 hodín, počas ktorých dym zostáva v miestnosti. Po vyhriatí sa ohnisko pod kameňmi zahasí a dym sa odvetrá cez malý otvor v strope. Následne je možné do tejto sauny vstúpiť a užívať si saunový kúpeľ pri teplote približne 80˚C. V tejto saune sa neodporúča opierať o steny, nakoľko sú pokryté sadzami.

Typický interiér dymovej sauny.

Dymové sauny boli v 18. storočí postupne nahradené saunami s kachľami vyrobenými zo zliatiny kovu, ktoré už mali aj komín pre bezproblémové odvedenie dymu von z miestnosti. Boli bezpečnejšie najmä v budovách postavených z dreva. Tieto sauny priniesli tiež možnosť kontinuálneho vyhrievania miestnosti. Táto vlastnosť a ďalšie výhody zostali aj dnešným moderným saunám, ktoré pre rozpálenie kameňov a vzduchu využívajú elektrické vykurovanie. Teplota v nich sa pohybuje v rozmedzí 70 – 90 °C a takúto saunovú kabínu je v dnešnej dobe možné integrovať aj do menšieho domu či bytu.

Účinky sauny na ľudský organizmus

Vo Fínsku sa hovorí, že sauna je lekárňou pre chudobnejších ľudí. Avšak svojej popularite sa teší aj medzi bohatšími obyvateľmi, ktorí už dávno pochopili jej blahodarné účinky na telo aj myseľ človeka. Saunovanie povznáša ducha a okrem priaznivého vplyvu na psychiku posilňuje aj telo. Pôsobením teplého vzduchu prichádza k uvoľneniu stuhnutého svalstva a k odplaveniu škodlivých látok z organizmu.

Saunovanie má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Zdroj: http://goo.gl/I6pCCe

V severských krajinách je bežné, že rodičia svoje ratolesti privádzajú do sauny od útleho detstva. Pomáhajú tak svojim deťom s rozvojom imunitného systému a udržaniu si zdravia. Pravidelné saunovanie totiž pomáha telu relaxovať a tým zlepšuje odolnosť organizmu voči rôznym chorobám. Vo všeobecnosti sa pravidelné návštevy sauny odporúčajú všetkým zdravým ľudom, ktorých netrápia ochorenia srdcovo-cievneho systému, tiež dýchacieho aparátu a zápaly kĺbov.

 

Ako znásobiť účinky saunovania

Existuje niekoľko hlavných zásad saunovania, ktoré sa dodržujú nielen v severských krajinách. Prvé z týchto pravidiel vychádza z predpokladu, že sauna je pokojným, meditatívnym miestom, na ktoré si jej návštevníci prídu oddýchnuť. Preto by sa v saune nemalo rozprávať a v prípade menšej konverzácie by sa mali obmedziť témy o práci, politike či náboženstve.

K hygienickým zásadám patrí vynechanie jedenia a pitia priamo v priestoroch sauny. Tiež je vhodné, aby sa návštevník sauny pred jej použitím osprchoval a v saune pod seba umiestnil uterák alebo plachtu, ktoré zachytia jeho pot. Do sauny je nutné vstupovať s nahým telom, ktoré je v prípade nutnosti možné čiastočne zahaliť vyššie spomenutými textíliami.

Súčasťou saunového komplexu býva aj ochladzovací bazén. Zdroj: http://goo.gl/2qrRNz

Návštevníci by do sauny nemali prichádzať chorí, unavení ani prejedení. Aby sa predišlo nebezpečnému prehriatiu organizmu, k odporúčaniam patrí tiež vychutnanie si sauny vo viacerých kratších intervaloch. Pre optimálny účinok saunovania je preto vhodné si vyhradiť dostatok času nie len na výhrevné kolá, ale aj na schladenie sa a odpočinok a medzi nimi. Po dokončení saunovej očisty je nutné doplniť telu chýbajúce tekutiny a minerály, ideálne v podobe ovocného džúsu či drobného občerstvenia.

V tomto článku ste sa mohli dočítať o rôznych druhoch, zásadách a účinkoch saunovej očisty. Najmä kvôli pozitívnemu vplyvu sauny na ľudský organizmus patríme k fanúšikom saunovania aj my. To patrí k dôvodom, prečo je v nadštandardnom vybavení našich bytov Villinki v Karlovej Vsi integrovaná moderná fínska sauna. Veríme, že umiestnením sauny v byte vytvárame pre jeho obyvateľov miesto pre relax tela aj mysle. Vaše tipy, názory či postrehy k článku privítame v sekcii komentárov.