• SK Articles
  • 26.8.2018

Inšpirujte sa novými prezentačnými bytmi v STEIN2

Chodby budovy stále voňajú novotou, no spoza troch zamknutých dverí je už cítiť teplo domova. Prezentačné byty, ktoré stále čakajú na svojich majiteľov (dajú sa totiž aj kúpiť), sme si boli pozrieť s architektom ateliéru Salpietra & Gajdos Architects/SAGA, Andrejom Gajdošom, partnerom zákazníckej online služby YIT PLUS. Prezradil nám, ako pristupoval k zariaďovaniu každého z nich. Jeho nápadmi sa môžete inšpirovať aj vy.

Loft ambiciózneho manažéra

Dvojizbový prezentačný byt architekt poňal chlapsky. Chcel vytvoriť príjemný, funkčný priestor bez divokých farieb, s odkazom na pivovar STEIN, ktorý tu kedysi stál. „Snažil som sa navodiť dojem loftu, domova, prestavaného zo starých priemyselných priestorov. Jeho celková dispozícia, betónové prvky, sivé farby či tapeta s motívmi stierky a tehly mu dodávajú urbánny nádych,“ hovorí architekt.

01.jpg

Palác ambicióznej dvojice

Pri vstupe do tohto prezentačného bytu sa ocitáme v 30. rokoch minulého storočia. Trojizbové kráľovstvo zdobia tradičné prvky Art Deco štýlu. „Do priestorov sme sa snažili nenápadne vniesť historické prvky, ktoré však zároveň ladia s myšlienkou bytu – s moderným luxusom. Napríklad masívne zrkadlo s ťažkým kovovým rámom zlatej farby či kombinácie tradičných a moderných vzorov na tapetách stien.“ Celý priestor chodby tvorí tmavé orechové drevo a dopĺňa ho tmavomodrý zamatový gauč, čo pôsobí až kráľovským dojmom.

3.jpg

Miesto pre veľkú rodinu

Štvorizbový byt na prvom poschodí sa podľa Andreja Gajdoša najviac hodí pre rodinu s viacerými deťmi. Tomu zodpovedá aj jeho zariadenie. „Mojou víziou bolo, aby pôsobil elegantne, no pritom pohodlne. Bledé drevo a svetlejšie zemité odtiene byt ladia do škandinávskeho štýlu,“ vysvetľuje architekt.

Už pri vstupe nás prekvapí nadštandardne priestranná hala. Po celej jej dĺžke sa tiahne šatníková zostava zo zrkadlovou časťou. Nepôsobí ale prázdne ani neosobne. „Chodba by nemala byť iba miestom, kde odhodíte topánky. Je prvým kontaktom s bytom. Celý ho drží pohromade ako nosná konštrukcia, pretože sa z nej, ako je dnes trendom, vchádza do každej ďalšej miestnosti,“ vysvetľuje Andrej Gajdoš. Priestor však nie je len o emóciách, ale aj o praktických riešeniach: „Doplnili sme ho jednoduchým umeleckým prvkom, obrazom nad širokou, modrozelenou taburetkou. Nevisí tam len na ozdobu, dômyselne skrýva to, čo v byte nikto nepotrebuje vidieť – merače a rozvody,“ dodáva architekt.

4.jpg